Adatkezelési beállítások

A GearUp.hu webáruház süti (cookie) fájlokat használ a felhasználói élmény javítása érdekében. További információért kérjük, olvassa el Adatkezelési tájékoztatónkat.

Hogyan automatizáljam otthonom?

Otthonának automatizálása nagyszerű módja annak, hogy időt, energiát és pénzt takarítson meg. A kényelem és a biztonság szempontjából is elengedhetetlen. Automatizálja ajtónyitóit, elektromos kapcsolóit, energiafigyelő rendszereit, automata zárrendszereit, hőmérséklet-szabályozó rendszereit és füstérzékelőit, hogy otthonát kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye bármilyen időjárás vagy helyzet esetén.

Automatizált ajtónyitók

Az automatikus ajtónyitók nagyszerű módja az idő- és energiatakarékosságnak. Használhatók biztonsági célokra, például a háziállatok házon belüli vagy házon kívüli tartására. Azáltal, hogy a nap bizonyos időszakaiban nyitják és zárják őket, melegen vagy hűvösen tarthatják a házat.

 • Ajtóautomatizálás:

 • Automatikusan nyitja és zárja a garázskaput egy kényelmes távirányítóval!

 • Automatikusan bezárja az ajtókat Ön mögött, amikor belép és kilép rajtuk!

 • A garázskapukat okostelefonjával nyithatja/zárhatja!

 • Tudja, ha valaki közeledik, miközben nincs otthon? Kapjon értesítést telefonján, ha valaki közeledik a csengőhöz (vagy bármely más érzékelőhöz).

Automatizált villanykapcsolók

Az automatizált villanykapcsolók nagyszerű módja az energiatakarékosságnak. Használhatók az intelligens otthon kialakításához, és okos irodát is lehet belőlük csinálni.

A világítás az egyik legfontosabb dolog minden helyiségben. Segít abban, hogy kényelmesen és nyugodtan érezd magad, amikor kint sötét van, de abban is, hogy éber és éber maradj, amikor túl sok napfény tölti be a szobát.

Az automatizált villanykapcsolók segítenek automatizálni otthonát azáltal, hogy az Ön időbeosztása vagy más tényezők, például az időjárási viszonyok, a napszak vagy az alapján kapcsolják be vagy ki a világítást, hogy valaki otthon van-e vagy sem (ha vannak gyerekek).

Automatizált energiafigyelés

 • Hogyan szabályozható az energiafelhasználás

 • Az energiafelhasználás távoli nyomon követése

 • Mik azok az intelligens mérők

 • Mik azok az intelligens konnektorok?

Az okos dugalj egy olyan eszköz, amelyet bedughat egy konnektorba, és a telefonjáról vezérelhet. Be- és kikapcsolhatja, időzítőket állíthat be, hogy különböző időpontokban kapcsoljon be vagy ki, vagy akár a hét minden napjára ütemtervet is készíthet. Az okos dugót néha Wi-Fi dugaljnak is nevezik, mivel az otthoni hálózathoz való Wi-Fi-kapcsolattal működik. Ezek egy- és többcsatlakozós modellekben is kaphatók, így függetlenül attól, hogy hány eszközt szeretne egyszerre vezérelni (egyet vagy mindet!).

Automatizált nyílászárók

A Sonoff készülékek olyan sokoldalúak, hogy szinte minden ajtó vagy ablak automatizálható velük otthonában. Ha egyszerű, megfizethető módot keres ablakai és ajtói automatizálására, ezek a legjobb lehetőségek:

 • A napozószoba üveg tolóajtóinak automatizálásához próbálja ki a Sonoff SC modellek egyikét. Ez az intelligens kapcsoló két külön bemenetet támogat, és tartalmaz egy belső relét a külső motoros eszközök, például redőnyök vagy redőnyök egyszerű vezérléséhez. A Sonoff SC egy további érzékelő bemenettel is rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy csak akkor lépjen működésbe, ha a hőmérséklete 3°C-kal (5°F) meghaladja a környezetét. Ez azt jelenti, hogy ha nem szeretné, hogy a helyiségen belüli hő egyenesen a nagy üvegajtókon keresztül távozzon, ez egy tökéletes módja annak, hogy csak akkor javítson, ha valami elromlott!

 • A fejlettebb rendszerekhez, ahol egyszerre több helyiség automatikus vezérlését szeretné, javasoljuk, hogy több Sonoff SV-t használjon együtt a LoRa WiFi gateway M24LR04-W01 LoRa gateway modulunkkal és a saját, kifejezetten a LoRa hálózatokhoz kifejlesztett "LoRa Server" nevű webszerver szoftverrel (letölthető innen). Ezzel a beállítással képes lesz az összes csatlakoztatott eszközt WiFi-n keresztül felügyelni, miközben távolról is képes lesz vezérelni őket MQTT parancsokon keresztül, amelyeket közvetlenül az internetkapcsolaton keresztül küldött, ahelyett, hogy közvetlenül az otthoni hálózatához kellene hozzáférnie.

Automatizált hőmérséklet-szabályozás

Az egyik legegyszerűbb módja otthona automatizálásának egy intelligens termosztát. Az intelligens termosztátok beépített érzékelőkkel rendelkeznek, amelyek érzékelik, hogy Ön mikor van otthon vagy távol, és algoritmusok segítségével biztosítják, hogy a házban az optimális komfortérzetet biztosító hőmérséklet uralkodjon. Emellett sok intelligens termosztát lehetővé teszi, hogy távolról vezérelje őket okostelefonján vagy táblagépén lévő alkalmazásból. Ha nincs okostelefonja, de mégis szeretné távolról is beállítani a hőmérsékletet a házában, sok intelligens termosztát kínál hangvezérlési funkciókat, amelyek lehetővé teszik, hogy ezt az Amazon Echo készülékbe vagy a Google Home hangszóróba beszélve tegye.

Bizonyos időbeosztásokat is beprogramozhat különböző napszakokra (például: emelje meg a hőmérsékletet 10 fokkal, amíg a gyerekek iskolában vannak), így még ha el is felejtik a kulcsukat, nem fog jeges fuvallat fogadni őket, amikor hazaérnek!

Automatizált füstjelzők

A füstjelző minden otthonban elengedhetetlen. A füstjelzők olcsók, és megmenthetik az Ön és az otthonában élők életét.

A füstjelzőket minden hálószobában, a ház minden emeletén és a hálószobák közelében kell felszerelni. A hálószobákhoz vezető folyosók közelében is el kell helyezni őket (legalább 3 méter távolságra). Ez biztosítja, hogy időben értesüljön, ha tűz van a közelben. Fontos, hogy a háztartás minden tagja tudja, milyen hangokat ad ki a füstjelző, hogy gyorsan tudjon reagálni, ha éjszaka vagy máskor, amikor senki más nincs a közelben, megszólal - ha mindenki tudja, hogy melyik hang azt jelenti, hogy "veszély van!", akkor mindenki könnyebben fog kevésbé hangosan pánikolni!

Használja az intelligens otthoni eszközöket, hogy automatizáltabbá tegye otthonát.

Az intelligens otthoni eszközök az automatizálás alapvető részét képezik. Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy okostelefonjával vagy táblagépével olyan dolgokat vezéreljen otthonában, mint a világítás, a termosztátok és sok más. Ez történhet az eszközön található alkalmazásokon keresztül vagy a hangvezérléssel, amellyel egyes intelligens otthoni eszközök rendelkeznek.

A piacon ma sokféle intelligens otthoni eszköz érhető el; íme néhány példa:

 • Termosztát - A termosztát lehetővé teszi, hogy távolról, bárhonnan, ahol van internet-hozzáférés, szabályozza a ház hőmérsékletét. Beállíthatja, hogy ha valaki átjön, akkor meleg legyen, amíg ott van, de aztán lehűljön, amint újra elmegy. Ez energiát takarít meg azáltal, hogy nem kell az egész házat egy hőmérsékleten tartani egész nap!

 • Biztonsági kamera - A biztonsági kamerák segítségével akkor is figyelheti, hogy mi történik otthon, amikor senki sincs ott (és talán azt is láthatja, hogy ki jött át). Emellett videofelvételeket is rögzítenek, így ha később történik valami, akkor lesz bizonyíték a történtekről, mielőtt újra megtörténik valami rossz!

 • Ajtózár - A zárak segítenek megelőzni a lopásokat azáltal, hogy távol tartják a betolakodókat, amikor valaki nincs otthon éjszaka vagy munkaidőben, amikor senkinek sincs szüksége a belépésre, de mégis nyugalmat akarnak tudni, hogy semmi rossz nem fog történni, amíg távol vannak a családtagjaiktól".

Az automatizált otthoni rendszerekről feltétlenül tudnia kell, ha intelligens otthonban szeretne élni. Megkönnyíthetik az életét, időt és pénzt takaríthatnak meg. 

Tartalomhoz tartozó címkék: #automatizálás #okosrelé #sonoff